fbpx

Voeding als medicijn

Voeding als medicijn

Voeding als medicijn. 

Waar voeding in de westerse geneeskunde een ondergeschikte rol speelt is het juist in de Chinese gezondheid een belangrijke behandel modaliteit of zelfs een preventief middel.

In China is reeds millennia lang een zoektocht geweest naar hoe een lang en gelukkig leven te leiden. De bewuste promotie van gezondheid en lange levensduur wordt in China aangeduid als ‘Yang Sheng’. In de Nei Jing (medisch boekwerk uit 400BCE) spreekt men van:”Hij die zijn leven wil voeden moet zeker de (veranderingen in de) vier seizoenen volgen, hij past zich aan aan koude en hitte, zoekt balans in vreugde en woede en verkeerd in kalmte”.

Om je energiehuishouding goed te kunnen reguleren is een goede en juiste voeding nodig. De juiste voeding is één van de meest belangrijke facetten in de zoektocht naar Yang Sheng. Een gezond dieet is dan ook hoofdzakelijk een vegetarisch dieet met granen, peulvruchten of afgeleiden zoals tofu en wat fruit. Sun Si-Miao (beroemde arts uit de 7e eeuw) schreef dat men verder een beetje vis en vlees kon eten om de gezondheid verder te ondersteunen. Echter meer als bijgerecht dan als hoofdmaaltijd.

Omdat in de Chinese gedachte het voedings- en verteringsproces wordt gezien als een destillatieproces waar warmte een belangrijke rol speelt is het dan ook niet verwonderlijk dat het uitermate belangrijk is om je voeding warm tot je te nemen zodat de lichaamsenergie gebruikt wordt te verteren en iet om op te warmen. Traditioneel aten Chinezen dan ook drie keer warm waarbij het ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Of zoals men zegt:”Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar.”

Dit alles zorgt er voor dat de houding van de Chinese artsen dan ook is dat wanneer je ziek wordt je in ieder geval je dieet en eetpatroon moet aanpassen. Zoals Sun-Si-miao 1300 jaar geleden al schreef: “Zij die onbekend zijn met voeding zullen niet overleven”.

In de samenstelling van maaltijden wordt vaak uitgegaan van het Yin/Yang principe en van het model van de vijf elementen/fasen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze elementen zijn gekoppeld aan seizoenen. Zo hebben we net de winter achter ons gelaten, de periode van Water (ultiem Yin en periode van rust), en gaan we met opgeheven hoofd de periode in van het voorjaar, de periode van Hout. Met Hout gaan we een Yange periode in. Die omschakeling van Yin naar Yang kost ons extra energie. Wanneer we ons onvoldoende hebben voorbereid door rust te nemen, zie je vaak dat nu voorjaarsmoeheid optreed. Voeding helpt dit te bestrijden.

Ga goed eten en denk daarbij vooral aan groene (blad)groenten zoals boerenkool, spinazie, snijbiet of raapstelen, maar ook spruiten en sla. Gebruik verse kruiden zoals peterselie. De smaak die bij Hout hoort is Zuur dus vergeet in je voeding in deze periode ook de zure spijzen niet zoals zuurkool of middelen zoals azijn.

Vergeet naast je voeding ook niet om te genieten van het ontluikende groen en ga lekkere wandelingen buiten maken als het weer dat een beetje toelaat. Vergeet ook vooral niet om goed te slapen en op tijd naar bed te gaan. Zorg dat je van 01.00 uur tot en met 03.00 uur goed slaapt. Dit is de tijdsperiode van het Hout en werkt het aan Hout gekoppelde orgaan, de lever, optimaal. Hiermee zorg je dat dit orgaan het beste in staat is je lichaam weer te herstellen.

Tekst door Nico Veenkamp : https://ikbenpijnvrij.nl/masseuse-aan-huis/nico-veenkamp/

Bronnen:
Imperial Secrets of Health and Longevity. – Bob Flaws
Healing with Whole foods. – Paul Pitchford
Het vijf elementen kookboek – Barbare Temelie en Beatrice Trebuth.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Aanvraagformulier