fbpx

Massage en de zes zintuigen

Massage en de zes zintuigen

Het leek mij leuk om een aantal massage weetjes voor jullie te schrijven. De meeste wist je datjes die ik verzonnen kreeg, kwamen allemaal toch weer op hetzelfde uit en daar zit je natuurlijk niet op wachten. En zeg nou zelf, inmiddels weten we allemaal wel dat massage o zo gezond is, onze lichaamsbewustwording geactiveerd wordt en dat allerlei hormonen met dure namen weer vrijkomen……zodat we ons weer een gelukkiger mens voelen na de massage.

 

Maar wat doet massage nog meer naast het vrijmaken van allerlei interessante hormonen met dure namen, zorgen voor diepe ontspanning en soepele spieren? Nou…wist je dat massage onze primaire 6 zintuigen prikkelt en stimuleert? De 6 die onze eerste levensbehoeften vervullen en aansturen. Bij onze geboorte heeft iedereen maar liefst 6 stuks meegekregen, te weten;

 • horen
 • zien
 • ruiken
 • proeven
 • voelen
 • het paranormale zintuig

 

Horen

Om optimaal van een massage te kunnen genieten is het belangrijk dat de juiste muziek aanstaat. Heerlijke rustgevende muziek waarop we kunnen wegdromen. En alle drukte van de dag loslaten. Maar wist je dat er ook mensen zijn die liever in de volledige stilte van een massage genieten? Geen afleiding, maar een intense stilte waardoor ze tijdens de massage zich volledig kunnen focussen op datgene wat hun lichaam te vertellen heeft.

 

Zien

Tijdens de massage lig je veelal met je ogen gesloten. Dus wat heeft ons zintuig zien voor belang bij een massage? Het is fijn dat de masseuse aan huis masseuse/masseur er leuk en goed verzorgt uit ziet. Dat ontspant toch net iets gemakkelijker. Tevens is het prettig om het omgevingslicht te dimmen en dat andere visuele afleiders uit het zicht zijn. Wist je dat je, ondanks dat je met je ogen dicht ligt, tijdens de massage mogelijk toch kleuren kunt zien? Dankzij de rustgevende muziek en de diepe ontspanning komen je hersenen op een andere golflengte terecht. Door verandering van golflengte wordt de denkgeest stilgelegd en ervaren je hersens een meditatieve staat van doen. In deze staat kunnen kleurenvlakken gevisualiseerd worden.

 

Ruiken

Naast onze schone en fris ruikende handdoeken, werken wij van masseuse aan huis met 3 heerlijk geurende, natuurlijke massage oliën. Deze oliën zijn handgemaakt en met veel liefde en zorg samengesteld. Wist je dat iedere door ons gebruikte olie zo is samengesteld dat het gewenste effect van de massage optimaal behaald kan worden?

Dit heeft mede te maken met het feit dat de geur van de olie invloed heeft op je gemoedstoestand. Zo heeft de Huile d’Avingnon door zijn samenstelling uit o.a. Bergtop Lavendel, Blauwe Kamille en Sandelhout een kalmerende en ontspannende werking op lichaam en geest, het bevordert rust en helderheid, stimuleert de intuïtie en je kan spanningen makkelijker loslaten.

De Tigerpower Oil is o.a. samengesteld uit Eucalyptus, Kajapoet, Pepermunt, Witte Kamfer en Kruidnagel. Door deze samenstelling is de Tigerpower goed te gebruiken voor/na het sporten, voor het bevorderen van een goede doorbloeding, in situaties waarbij je een duidelijke focus nodig hebt, bij spierpijn, infecties en ontstekingen.

De Spring Garden Oil is zo samengesteld dat deze je nieuwe energie geeft en je voor je gevoel in een heerlijk geurende lentetuin rondloopt. In de Spring Garden Oil zitten o.a. Bergamot, Verbena, Jeneverbes, Oranjebloesem en Clementine verwerkt. (Bron: Massagehuys)

 

Proeven

Tijdens de massage is er weinig aanbod voor je smaakpapillen. Even proeven aan de masseuse/masseur aan huis is helaas niet toegestaan. En een hapje nemen uit de masseuse/masseur stellen wij ook niet echt op prijs. Wel is het zo dat gedurende een massage je lichaam heel hard aan het werk is. Zo kan het voorkomen dat je na een massage enorme dorst of zelfs soms honger hebt.  En dan kunnen uw smaakpapillen feest gaan vieren met bijvoorbeeld een heerlijk kopje kruidenthee of een glas bronwater.

Wist je dat het mogelijk is om de massageolie te proeven tijdens of na een massage? Het is bewezen dat het gebruik van echte natuurlijke oliën op de voetzolen ervoor kan zorgen dat men de oliën in de mond proeft. Onze huid is ons grootste orgaan en absorbeert vele stoffen. De huid van de voetzolen is anders van structuur dan de rest van ons lichaam. De voeten zijn de gehele dag actief in beweging en zeer gevoelig. Door deze gevoeligheid en andere structuur worden stoffen, zoals massage olie, veel sneller opgenomen en getransporteerd naar de rest van ons lichaam. Hierdoor is het goed mogelijk dat je tijdens of na de massage de gebruikte massageolie kunt proeven in de mond.

 

Voelen

Zoals ik net al aangaf is de huid ons grootste orgaan. Naast dat het stoffen kan absorberen en uitscheiden, bevat het ook vele tastzintuigen. Met deze tastzintuigen kun je zelf op onderzoek uitgaan en zelf allerlei objecten gaan betasten of voelen. Daarnaast kun je door bijvoorbeeld massage je laten aanraken en voelen wat dat met je lichaam doet.

Wist je dat aanraking, naast eten en drinken, één van onze eerste levensbehoeftes is? Tegenwoordig is het in onze (westerse) maatschappij steeds zeldzamer aan het worden om elkaar aan te raken. Doordat aanraking en ook massage worden geassocieerd met intimiteit en seksualiteit wordt het elkaar aanraken en masseren gezien als een taboe. Wat veel vergeten wordt is dat aanraking en massage zoveel meer is en kan doen voor ons mensen. Aanraking en massage is aandacht, vertrouwen, rust, troost en energie geven. Een tekort aan aanraking kan leiden tot vereenzaming. De klachten die hieruit voort kunnen komen uiten zich in eerste instantie geestelijk/emotioneel, maar zullen op den duur ook lichamelijk naar voren komen.

 

Het paranormale zintuig

Waarschijnlijk heeft iedereen een extra zintuig, buiten de 5 normale zintuigen om. Vele mensen zullen dit 6e extra zintuig omarmen en weer anderen zullen deze verdringen uit angst om voor niet normaal door te gaan. Het 6e zintuig wordt veelal als paranormaal en buitenzintuigelijke waarneming weergegeven. Zo’n buitenzintuigelijke waarneming kan optreden onder de vorm van een intuïtie. Iemand kan een plotselinge ingeving, een beklemmend gevoel of een visioen krijgen. En wat heeft massage te maken met dit 6e zintuig, zul je je ongetwijfeld afvragen. Onze hersens werken op een bepaalde golflengte of frequentie. En deze frequenties zijn in 5 stadia te verdelen, nl Beta, Alfa, Theta, Delta en Gamma. En wist je dat door het ondergaan van een massage deze frequenties tijdelijk kunnen veranderen? Door de enorme maatschappelijke druk bevinden wij ons in een constante Beta staat. De Beta staat is de éen van de meest krachtigste waarin wij ons in kunnen bevinden. Hierin kunnen wij redeneren, besluiten nemen, discussiëren, werken en onze aandacht vooral extern (buiten ons lichaam) gericht houden.

 

Wanneer we onszelf beginnen te ontspannen, produceren onze hersenen lagere frequenties en komen we in de Alfa staat. In de Alfa staat zijn we alert, maar toch ontspannen. Hier kunnen we beter leren, zijn we op ons best om goed informatie te verwerken en boren we onze bron van creativiteit aan. Tevens is de Alfa staat de poort naar diepere staten van bewustzijn, onze intuitie en ons 6e paranormale zintuig. Dankzij de diepe ontspannenheid is het mogelijk om beide hersenhelften goed te gebruiken en kunnen we ons optimaal concentreren. Zakken we tijdens de massage nog iets verder naar beneden qua hersenfrequentie dan komen we uit in de Theta staat.

 

In deze staat zijn we totaal ontspannen en bevinden we ons in de staat tussen slapen en waken. De Theta maakt ons zeer ontvankelijk voor creatieve ideeën, beelden, flarden van dromen, visualisaties en herinneringen. Tevens is de Theta staat ideaal voor hypnose, herprogammeren van je mind en droom herinneringen. Vanuit de Theta staat is het mogelijk om tijdens een massage naar de Delta staat af te zakken. In de Delta staat zijn we in een diepe slaap, fysiek helemaal ontspannen en echt even helemaal weg. In deze Delta staat wordt het menselijk groeihormoon aangemaakt en wordt er dus gewerkt aan het zelf herstellend en genezend vermogen van het lichaam. De krachtigste staat waarin je terecht kan komen is de Gamma staat. In de Gamma staat staan we in contact met voorkennis, heldere inzichten, waarnemingen en een hoger bewustzijn. In deze staat verwerken we extreem veel informatie.

 

Wist je dat het mooie van Masseuse aan Huis is dat je alle 6 de zintuigen thuis kunt laten prikkelen en stimuleren? Heerlijk tot rust komen in je eigen vertrouwde omgeving en in een Theta of zelfs Delta staat kan gaan verkeren. En wist je dat wij je hiermee graag een handje helpen? Graag komen mijn collega’s en ik bij jou thuis langs om je mee te nemen op reis naar de ontspanning in je eigen lichaam.

www.masseuseaanhuis.nl

feel good, get inspired!

 

Tekst: https://ikbenpijnvrij.nl/masseuse-aan-huis/sharon-pol/

1 Reactie
 • Caroline
  Geplaatst op 09:19h, 12 april

  Wat een mooi verfrissend artikel over massage!
  Dank je wel.

Aanvraagformulier